Tecrübe++

Okuldan yeni mezun olup da girişimciliğe atılmak isteyen gençler etrafındaki insanlarla bu fikirlerini konuşurlar. Çoğu zaman danışır gibi yapar ama aslında kafalarındakini onaylatmak isterler. İstediklerini duymadıklarında da başkalarından fetva aramaya koyulurlar, ta ki aradıkları fetvayı bulana kadar.

Bu yaklaşım doğru mudur? Bir taraftan doğrudur. Çünkü başkalarını dinlersen iş yapamazsın. Çoğunlukla insanlar iki türlü tepki verir. Ya her işe olmaz der ya da ayıp olmasın diye çok güzel fikir der. Onun için bir fikri kafaya koyduğunda pek kimseyi dinlemeden uygulamak gerekir. Sorun gerçekten kafaya koyup koymadığında, gerçekten bu fikri hakkıyla tartıp tartmadığında. Burada da tecrübe devreye giriyor. Bir miktar tecrübe fikirleri normalize etmeyi sağlıyor. Ayağı yere basmayan tarafları varsa, onları biraz törpülüyor.

Girişimcilik güzeldir ama streslidir. Genç yaşta böylesine ağır bir strese girmeye değer mi tartışılır. Uzatmadan fikrimi söyleyeyim gerçekten iyi bir fırsat yoksa ileride girişimcilik yapılması istenen alanda çalışıp tecrübe kazanmayı tavsiye ederim. Çünkü bir girişimi hayata geçirmek için öğrenilmesi gereken birçok bilgi vardır. Sadece teknik bilgiden bahsetmiyorum, insan ilişkileri, finans, ticaret hukuku, alandaki iş yapış şekli, aktörler gibi birçok konuda tecrübe kazanmak gerekiyor. Eğer bu alanda bir işte çalışılırsa bu tecrübenin maliyeti işverene yüklenir. Sonrasında tecrübe kazanılan alanda girişimcilik nispeten daha kolay olur. Tabi tek yol bu değil, ama diğer yollara göre bir tık daha konforlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *