İnsan bir şeyleri yapmak için motive olmalı, kendini sürekli motive etmeye çalışmalı, aksi halde başarı nasıl gelir? Yanlış. Motivasyon üretimde kullanılan bir hammadde değildir. Motivasyon o kadar değerlendi ki adeta motivasyonsuz iş yapılmaz oldu, her türlü verim düşüklüğü, her türlü tembellik, her türlü plansızlık motivasyon yokluğuyla açıklanır oldu. Halbuki motivasyon olsa olsa katalizör olur, işin oluşunu hızlandıran bir etken olur. Motivasyonun bu denli kutsanması hayli tehlikeli, bu fikirlerden acilen uzaklaşmak lazım. Kişinin uzaklaşması yetmez sağda solda da sürekli motivasyonculuğu kötülemeli. Teknik olarak motivasyon faydalı ve güzel bir şey ancak olsa olsa baharat olacak bir madde ana yemeğe dönüşmüşse o zaman kötü. Düşünsenize tuz yok diye insanlar yemek yemiyor. Evet tuzsuz yemek biraz lezzetsiz olabilir ama yine de yemektir ve yine de yenir.
Tuzsuz yemek yiyeceğime aç ölürüm demek ne kadar akıllıca?
Motivasyonun bu denli önemsenmesi, motivasyonun yapısına da ters. Çünkü motivasyon dalgalı seyir izleyen bir duygu. Bazen vardır, bazen yok, motivasyon tam tepedeyken olumsuz bir olay olur ve otuz saniyede sıfırlanır. Bu denli oynak seyreden bir parametreye tüm üretim kapasitesinin bağlanmasını akıl kabul etmez. İş üretirken, işleri planlarken motivasyonu yok farzetmek, motivasyonu değersizleştirmek, ben bu işi her şekilde yaparım diye düşünmek gerekir. Böylece belki de hiç gelmeyecek, gelse de bir uğrayıp kaçacak motivasyonu bekleyen raftaki projeler hayata geçecek, yapılacak listesi eriyecek ve zihnimiz daha temiz bir yere dönecektir.
Peki motivasyonun hiç mi faydası yok? Elbette var, motivasyon yakalayınca çifte koşulacak vahşi bir at gibi düşünülebilir. İşleri hızlandırır, keyifli hale getirir. Eğer binmesini bilirsen eğlencelidir ama ehlileşmez, ne kadar ehlileştirsen de arada kaçar gider, çağırmak için bazı taktikler vardır ama bu taktikler sadece olasılığı artırır gelmeyebilir, uzaktan görünebilir, sadece sesi duyulabilir. Beklenti yükseltilmediği sürece motivasyon güzeldir, ancak şu anda fazla abartılmış, kirletilmiş bir kavramdır, mümkün mertebe düşünce dünyanıza almayın derim.
Motivasyon yerine disiplin daha onemli bence Gurkancim. Jocko Willink’in albumleri derin dusuncelere itebilir bu konuda. Saygilar, sevgiler…
Evet haklısın, disiplin, bu konu özelinde özdisiplin, başarıyla doğru ilişkili bir kavram ve kişi özdisiplini sağlamaya çalıştığında hayatını daha değerli hale getirecektir.